جمعه 14 ارديبهشت 1403

 
 
     
 
     
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
آگهي درهموطن 
اخبار در موبايل 
آرشيو روزنامه 
تماس با ما 
توصيه روز
:: بازار کامپيوتر ::
معرفی تبلت چهار هسته‌يی شرکت ASUS‎
:: نکته آموزشی ::
چگونه گوشی اورجینال را از تقلبی تشخیص دهیم؟

اخبار داخلی فرهنگ و هنر نگاهی به یکی از ۳ نخستین جهانی ایران؛ شکوه فراموش شده چغازنبیل

 
 

سيبنا , سه شنبه 19 بهمن 1400

نگاهی به یکی از ۳ نخستین جهانی ایران؛ شکوه فراموش شده چغازنبیل

 
 


هموطن سلام-شکوه فراموش شده چغازنبیل چند روزي از سالروز ثبت ملی محوطه چغازنبیل در فهرست آثار ملی ميگذرد؛ نگاهی به وضعیت کنونی اثر و نقش آن در توسعه پایدار و بهره مندی جوامع محلی پیرامون آن خالی از لطف نیست.؛

هموطن سلام-مهدی عالیپور: مسئول گروه باستانشناسی پایگاه میراث جهانی چغازنبیل و هفت تپه- با وجود اینکه چغازنبیل اولین اثر ثبت جهانی ایران است و بیش از نیم قرن از ثبت ملی و چهل و دو سال از ثبت جهانی آن میگذرد، شاهد وقایعی هستیم که نه در شان اثر است و نه تاثیری بر زندگی جوامع پیرامون محلی خود داشته و دارد، از حیث بازدید و جذب سرمایه نیز این محوطه را باید در پایین ترین رتبه نسبت به محوطه های جهانی ایران قرار داد.
از منظر اهمیت تاریخی، چغازنبیل اثری منحصر بفرد در بازشناسی آیین و باورهای مردمان باستان است که در حافظه جمعی بشر مهم تشخیص داده شد اما آیا این اولین اثر جهانی در منطقه موجب ایجاد توسعه پایدار شده است؟ چرا رفع مشکلات و احیای دوباره شرکت کشت و صنعت هفت تپه که در همسایگی این میراث جهانی قرار دارد بعنوان سرمایه ملی از اولویت‌های قوه مجریه و قوه مقننه قرار گرفت اما هیچگاه به محوطه چغازنبیل بعنوان سرمایه ای ملی که کلید توسعه پایدار منطقه در گروی آن است نگریسته نشد؟ چرا مسولین شهرستان میراث فرهنگی را عامل عقب افتادگی توسعه منطقه معرفی می کنند؟ و معمولا میکوشند عدم توفیق در توسعه شهرستان را به وجود میراث فرهنگی ارزشمند شوش گره بزنند؟
وضعیت موجود را از چند منظر می‌توان مورد واکاوی قرار داد: میراث فرهنگی بعنوان متولی این اثر تنها در حفاظت و مرمت به توفیق نسبی دست یافته، هرچند بیشتر توجه نیز به بنای سترگ میانی آن معطوف شده و از منظر حفاظتی تا رسیدن به نقطه مطلوب راه درازی پیش رو دارد. از حیث جذب سرمایه و برداشتن گامهای موثر این مجموعه یکه و تنها رمق چندانی نداشته و جسته و گریخته به صورت سلیقه ای اقداماتی انجام میدهد. شاید بزرگترین چالش این اثر دیده نشدن اعتبارات آموزش و معرفی جداگانه و عدم همراهی دستگاههای تاثیر گذار در فرهنگسازی جمعی مانند صدا و سیما در پرداخت ویژه به این اثر است. در نهایت گام موثر در راستای معرفی چنین محوطه مهمی با ایجاد اشتغال های وابسته پیرامون آن زمانی حاصل خواهد شد که چغازنبیل در برنامه های بالادستی ملی بعنوان ظرفیتی عظیم دیده شده و در جهت بهرمندی جوامع محلی آن اقداماتی عملی صورت پذیرد. حضور سه محوطه جهانی شوش، چغازنبیل و شوشتر در کنار هم نعمتی است که بیش از شرکتی مانند کشت و صنعت هفت تپه میتوانند بازدهی اقتصادی داشته باشند گویا هنوز این مهم برای تصمیم گیران کلان اعیان نگردیده است.
سرمایه گذاری و بهره مندی پایدار از آثار تاریخی مستلزم صرف زمان و دقت بوده که عوامل متعددی مانند بهبود مسیر دسترسی، امنیت و ساخت زیرساختهای اولیه در آن دخیل است هر چند این هزینه ها تنها یکبار انجام خواهد شد حال اینکه مسولین شهرستان دل در گروی طرحهای زودبازده و کوتاه مدتی دارند که در زمان مدیریت خود بتوانند نتیجه آنرا دیده و بعنوان سابقه کاری خود درج کنند، از همین روی همواره به میراث فرهنگی بعنوان عامل عقب افتادگی توسعه نگاه کرده اند. در این راه شایسته است مسئولان برنامه ریز شهرستان ، نسبت به افزایش آگاهی خود درباره ثروتهای طبیعی و تاریخی و بالفعل کردن ظرفیتهای بالقوه آنها بالاتر ببرند و در برنامه ریزی های بلند مدت توسعه شهرستان شوش میراث فرهنگی و طبیعی نقش پررنگ تری بیابد

 
 
   
 
تحليل
:: اقتصادی ::
شارژ اضافی ۱۲۰هزار تومانی «یارانه‌ها» ذخیره نمی‌شود/ نحوه بهره‌مندی از این شارژ
:: فناوری اطلاعات ::
آغاز دور جدید حراج شماره‌های رند همراه اول
:: روی خط جوانی ::
چه زمانی برای اولین بار بگوییم "دوستت دارم"
:: ورزش ::
همه چیز درباره خویچا کواراتسخلیا، مارادونای گرجستانی
:: فرهنگ و هنر ::
قلم مقدس به‌دنبال معرفی اسوه برای نسل خبرنگاران است
:: حوادث ::
قتل زن تهرانی در حمام خانه اش / شوهرش تصمیم به مثله کردن جسد داشت که پشیمان شد!

 
     
   
     
     
    ::  تماس با ما  ::  درباره ما  ::  sitemap  ::  آگهي درهموطن  ::
کليهء حقوق متعلق است به روزنامهء هموطن سلام. ۱۳۹۳ - ۱۳۸۳
طراحی و اجرای سايت : شرکت به نگار