چهارشنبه 5 ارديبهشت 1403

 
 
     
 
     
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
آگهي درهموطن 
اخبار در موبايل 
آرشيو روزنامه 
تماس با ما 
توصيه روز
:: بازار کامپيوتر ::
معرفی تبلت چهار هسته‌يی شرکت ASUS‎
:: نکته آموزشی ::
چگونه گوشی اورجینال را از تقلبی تشخیص دهیم؟

اخبار داخلی گزارش ويژه عادی‌انگاری به پیک هفتم می‌رسد؟

 
 

دوشنبه 15 فروردين 1401

عادی‌انگاری به پیک هفتم می‌رسد؟

 
 

«کرونا فقط در مدرسه و سرکار شیوع پیدا می‌کند؟ در سفر و پاساژگردی خبری از کرونا نیست؟» این جمله احتمالا همان‌طور که برخی از مردم آن را در مخالفت با انتقاداتی که به بازگشایی مدارس و بازگشت ساعت کاری ادارات به دوران پیش از کرونا بیان می‌کنند، مبنای تصمیم‌گیری دولتمردان هم بوده است؛ تصمیمی که از اوایل فروردین‌ماه سال جاری و با اوج‌گیری سفرهای نوروزی ابلاغ شد ...

«کرونا فقط در مدرسه و سرکار شیوع پیدا می‌کند؟ در سفر و پاساژگردی خبری از کرونا نیست؟» این جمله احتمالا همان‌طور که برخی از مردم آن را در مخالفت با انتقاداتی که به بازگشایی مدارس و بازگشت ساعت کاری ادارات به دوران پیش از کرونا بیان می‌کنند، مبنای تصمیم‌گیری دولتمردان هم بوده است؛ تصمیمی که از اوایل فروردین‌ماه سال جاری و با اوج‌گیری سفرهای نوروزی ابلاغ شد و از دیروز مدارس و دانشگاه‌ها به‌طور صددرصدی بازگشایی شده و ساعات کاری ادارات نیز به حالت عادی بازگشت؛ البته ماه رمضان یک ساعت از ساعت کاری را کاهش داد اما درنهایت عزم دولت بر بازگشت به روال عادی است و هرکسی به‌ویژه مدیران مدارس و رؤسای دانشگاه‌ها از این تصمیم تخطی کنند، با آن‌ها برخورد خواهد شد.

عادی‌انگاری به پیک هفتم می‌رسد؟
اما بااین‌حال یک پرسش اساسی مطرح می‌شود که بازگشت صددرصدی به روال عادی تصمیم درستی است؟ این پرسش مشمول سفرهای نوروزی هم می‌شود، سفرهایی که نه مردم اهتمام ویژه‌ای به رعایت پروتکل‌ها کرونایی در آن داشتند و نه مسوولان نظارت ویژه‌ای بر این سفرها. موضوعی که به گفته کارشناسان هم ازسوی مردم و هم مسوولان رهاشده به نظر آمد و همین موضوع در کنار حضور صددرصدی در محل کار، دانشگاه و مدرسه موجب بروز پیک هفتم کرونا در کشور خواهد شد.
30بهمن‌ماه ۱۳۹۸ ‌زمانی بود که شیوع کرونا در ایران اعلام شد و پس از آن مردم که شناخت زیادی از این بیماری نداشتند با ترس از ابتلا به کرونا، شروع به رعایت نکاتی کردند که ازسوی مسوولان وزارت بهداشت اعلام می‌شد و به‌دنبال آن بسیاری از سفرهای نوروزی نیز لغو شد. همچنین آن زمان به‌منظور جلوگیری از گسترش بیماری کرونا در کشور، مسوولان بسیاری از استان‌ها اعلام کردند برای حفظ جان شهروندان از حضور مسافران نوروزی در استان خود جلوگیری خواهند کرد و مراکز گردشگری و اقامتی را به روی مردم بستند. به این شکل در نوروز۱۳۹۹ برای نخستین‌بار، تعداد قابل‌توجهی از شهروندان به‌جای حضور در سفرهای نوروزی در خانه ماندند.
بنا بر اعلام وزارت راه‌وشهرسازی در نوروز۹۹ به نسبت سال قبل‌تر از آن، میزان سفرهای ریلی ۹۴‌درصد، سفرهای جاده‌ای با ناوگان حمل‌ونقل عمومی ۷۵‌درصد و سفرهای هوایی۷۰‌درصد کاهش یافتند. دومین نوروز کرونایی اما رنگ و بوی دیگری داشت. با اینکه وضعیت بیماری در کشور وخیم اعلام شده بود و شرایط بسیاری از شهرها قرمز یا نارنجی اعلام شده بود و این نشان از وضعیت وخیم کرونا در کشور داشت، بسیاری از مردم که مدت‌ها از ترس بیماری کرونا در خانه مانده بودند دیگر توان در خانه ماندن نداشتند و این‌ طور شد که با آغاز سال۱۴۰۰ موج سفرهای نوروزی به‌شکل غیرمعمول آغاز شد.
در شرایطی که هنوز رنگ‌بندی کرونایی مناطق مختلف کشور برای سفرهای نوروزی به‌صورت رسمی اعلام نشده بود، حسن روحانی، رییس‌جمهور وقت، با سخنانش مبنی ‌بر اینکه همه استان‌ها شرایط خوبی دارند، چراغ سبز سفرها را روشن کرد. در این زمان حتی جریمه یک‌میلیون و ۵۰۰هزار تومانی ستاد ملی مقابله با کرونا برای ورود یا خروج از شهرهای قرمز و نارنجی هم چندان فایده نداشت؛ چراکه بسیاری از شهروندان دورزدن قانون را آغاز کرده بودند.
از عبور از جاده‌های فرعی و مخدوش‌کردن پلاک خودروها گرفته تا درگیری با ماموران پلیس راهور و حتی کرایه ‌تریلی برای رساندن خودروهای گرانقیمت و لاکچری به مقصد، همه راهکارهایی بودند که افراد قانون‌گریز برای سفرکردن از آن‌ها استفاده کردند. بنا بر آمار اعلام‌شده ازسوی مرکز مدیریت راه‌های سازمان راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای، ترددها در ایام نوروز ۱۴۰۰ در مقایسه با نوروز سال قبل آن ۹۳‌درصد افزایش یافت.
این آمار از روز ۲۰اسفند ۱۳۹۹ همزمان با آغاز طرح نوروزی وزارت راه‌وشهرسازی تا پایان روز ۱۴فروردین ۱۴۰۰ ثبت شده و نشان می‌دهد در این زمان به‌طور متوسط روزانه یک‌میلیون و ۷۷۹هزار و ۸۸۶خودرو در معابر کشور تردد داشته است. آن زمان به‌ دلیل انجام‌نشدن واکسیناسیون کامل، بار دیگر به تعداد افراد مبتلا به بیماری کرونا با شرایط وخیم افزوده شد و بیمارستان‌های کشور پر شد از تعداد بیمارانی با شرایط وخیم که نیازمند تخت‌های خالی در بخش مراقبت‌های ویژه بودند.
اکنون اما بیش از دو سال است که از شیوع بیماری کرونا در کشور می‌گذرد و نوروز۱۴۰۱ سومین نوروزی بود که کرونا مهمان ناخوانده مردم ایران شده است. با این‌که وضعیت واکسیناسیون در کشور اکنون روند مطلوبی را طی می‌کند اما تاکید کارشناسان به رعایت پروتکل‌های بهداشتی نباید فراموش می‌شد؛ موضوعی که گزارش‌ها حاکی از آن است که آنچنان مورد توجه مردم قرار نگرفته و احتمالا تا یک هفته آینده در کنار الزام به حضور صددرصدی دانش‌آموزان، دانشجویان و کارمندان در مدرسه، دانشگاه و محل کار شاهد بروز نشان‌هایی از آغاز پیک هفتم کرونا باشیم، آن هم در شرایطی که مسافران خارجی دلتامیکرون را هم برای کشور به ارمغان آورده‌اند.

مخالفت مجلس با بازگشایی بی‌محابا
موضوعی که سیدکریم حسینی، نماینده اهواز در مجلس شورای اسلامی در صفحه شخصی خود در توییتر به آن اشاره کرده و معتقد است که بازگشایی یکباره مدارس و دانشگاه‌ها خطرساز است. او گفت: «به چند دلیل بازگشایی یکباره مدارس و دانشگاه‌ها، بی‌تدبیری و خطرساز است: خطر شیوع کرونا پس از مسافرت‌ها و دیدارهای نوروزی بالاست، تقارن بازگشایی با آغاز ماه مبارک رمضان و فصل گرم سال مبارک نیست و ضعف بدنی روزه‌داری و استرس رعایت پروتکل‌ها، راندمان تحصیلی را کاهش می‌دهد.»

مبتلایان را در خانه نگه داریم
همزمان دکتر سیدمحمدرضا هاشمیان، فوق‌تخصص آی‌سی‌یو نیز اعلام کرده که به احتمال زیاد بعد از تعطیلات نوروزی و همزمان با حضوری شدن دانشگاه‌ها و مدارس، روزهای حساسی در انتظار ماست؛ چون در تجمعات دوباره انتقال بیماری شدت خواهد گرفت و باید بتوانیم آن را کنترل کنیم. او معتقد است: در ارتباط با بازگشایی مدارس و دانشگاه‌ها هم باید تدابیر ویژه‌ای ازجمله گرفتن تست از دانش‌آموزان و دانشجویان و همچنین کنترل و ردیابی افراد مبتلا به کرونا صورت بگیرد و از حضور افراد در کلاس ممانعت شود. این روند می‌تواند به کنترل پاندمی در کشور کمک کند.
هاشمیان می‌گوید اگر سیستم ردیابی مبتلایان در کشور خوب عمل کند؛ در صورت ابتلای یکی از افراد خانواده دانش‌آموزان و دانشجویان نباید اجازه حضور به آن‌ها هم در کلاس داده شود، چون می‌توانند ناقلان خاموش باشند که باعث سرایت و انتقال بیماری می‌شوند؛ بنابراین بهترین کار این است که بتوانیم مبتلایان و خانواده‌های آن‌ها را در خانه نگه داریم و به این ترتیب بهتر می‌توانیم جامعه را کنترل کنیم.
بی‌احتیاطی در مقابل کرونا جایز نیست موضوعی که سیدعلی جمالیان، رییس بیمارستان لواسانی نیز نسبت به آن در اشاره می‌کند. او می‌گوید: برای پدیده‌ای عجیب و غریب همانند کرونا نمی‌توان تصمیم قطعی گرفت. من به‌جرات می‌توانم بگویم که همه دوستان و آشنایانی داشتیم که دو، سه نوبت فایزر زدند اما چندبار بعد از آن کروناهای وحشتناکی گرفتند و در آمریکا هم مرگ‌ومیر وحشتناکی داشت. در شرایطی که معتقد بودند بهترین واکسن دنیا را اختراع کرده‌اند.
او ادامه می‌دهد: اگر من تصمیم‌گیر بودم برای چنین چیزی که بسیار ناشناخته‌ی است بسیار محتاطانه تصمیم‌گیری می‌کردم؛ نه یک‌دفعه آن تعطیلی‌ها شدید که اقتصاد همه مردم را دچار مشکل کند و طی دوسال حتی مردم نتوانند از تهران به کرج بروند و نه یک‌دفعه مثل سال جاری که همه به سفر رفتند و کنار خیابان چادر زدند. درحال‌حاضر معتقد به احتیاط بیشتر هستم.
اگر می‌خواستند مدارس را بازگشایی کنند، یک‌روزدرمیان کنند تا فاصله اجتماعی رعایت شود. حتی اگر ماسک هم زده شود اما فاصله اجتماعی نباشد، فایده‌ای ندارد. بچه‌ها آینده مملکت هستند و جمعیت جوان ما بسیار کم است و باید عین دسته‌گل از آن‌ها مراقبت کرد. حتی بچه 10ساله من هم معتقد است اگر یک‌روزدرمیان می‌کردند سبب می‌شد در کلاس زیاد به هم نچسبیم، این یعنی موضوعی است که یک بچه 10ساله نیز متوجه آن است و حساسیت دارد.
جمالیان اضافه می‌کند: در تلویزیون هم اعلام شد که هرکسی به مدرسه یا دانشگاه نرود متخلف است، کسی متخلف نیست، هرکسی نمی‌رود نگران سلامتی خود است. ما خودمان به مردم یاد دادیم که فاصله اجتماعی را رعایت کنند. به اضافه اینکه خود مردم هم در سفر رعایت نکردند، مسوولان وقتی می‌بینند مردم خودشان رعایت نمی‌کنند، می‌گویند مشکل‌تان فقط مدرسه و کار است؟ با این اوصاف احتمال آغاز پیک هفتم کرونا بسیار بالاست.
رییس بیمارستان لواسانی اضافه می‌کند: درحال‌حاضر ازآنجایی‌که امیکرون بیماری شدیدی نبود، بار بیمارستانی آن زیاد شیوع گسترده را نشان نمی‌دهد، بلکه حضور در درمانگاه‌ها و درمان‌های سرپایی نشان‌گر شیوع گسترده است. آنطور که همکاران من گزارش داده‌اند از روز 7فروردین‌ماه مراجعه به درمانگاه‌ها برای درمان سرماخوردگی که همه آن‌ها امیکرون است شدت بیشتری پیدا کرده و ما تا یک هفته دیگر احتمالا نشانه‌های ورود به پیک هفتم را خواهیم دید. به اضافه اینکه دلتامیکرون هم با مسافران خارجی وارد کشور خواهد شد. باید بدانیم ما درصورتی می‌توانیم مانند بعضی کشورها به زندگی عادی برگردیم که سطح واکسیناسیون در کشورمان به ۸۰درصد برسد و افراد بالای ۱۸سال هم سه دوز واکسن تزریق کرده باشند.
تا امروز فقط حدود ۵۷درصد از مردم دنیا در برابر ویروس کرونا واکسینه شده‌اند. درصورتی‌که اگر سطح واکسیناسیون در دنیا به سطح قابل‌قبولی برسد؛ قطعا این ویروس نمی‌تواند به‌راحتی تکثیر پیدا کند و همراه با این تکثیرها هم دچار جهش‌هایی شود که جان انسان‌ها را به خطر می‌اندازد؛ بنابراین توجه داشته باشیم که بهترین راه مقابله با تکثیر و جهش ویروس واکسیناسیون و همچنین رعایت همه موارد پیشگیری از انتقال بیماری است.

 
 
   
 
تحليل
:: اقتصادی ::
شارژ اضافی ۱۲۰هزار تومانی «یارانه‌ها» ذخیره نمی‌شود/ نحوه بهره‌مندی از این شارژ
:: فناوری اطلاعات ::
آغاز دور جدید حراج شماره‌های رند همراه اول
:: روی خط جوانی ::
چه زمانی برای اولین بار بگوییم "دوستت دارم"
:: ورزش ::
همه چیز درباره خویچا کواراتسخلیا، مارادونای گرجستانی
:: فرهنگ و هنر ::
قلم مقدس به‌دنبال معرفی اسوه برای نسل خبرنگاران است
:: حوادث ::
مرد تهرانی زن سابق خیانتکارش را کشت و خودکشی کرد

 
     
   
     
     
    ::  تماس با ما  ::  درباره ما  ::  sitemap  ::  آگهي درهموطن  ::
کليهء حقوق متعلق است به روزنامهء هموطن سلام. ۱۳۹۳ - ۱۳۸۳
طراحی و اجرای سايت : شرکت به نگار